דיני עבודה

דיני העבודה הם מערכת החוקים שמסדירים את מערכת היחסים בין עובדים למעסיקים ומגדירים את החובות והזכויות של כל צד, כמו גם את כללי ההתנהלות בזירה. בישראל, כמו גם במקומות אחרים בעולם, כאשר מתגלה סכסוך במקום העבודה, הוא נדון בערכאה ייעודית – בית הדין לעבודה.

האבולוציה של דיני העבודה

ככלל דיני העבודה הם תופעה חדשה, אמנם ניתן למצוא יסודות אפילו במשפט העברי הקדום, אך כלל מדובר ברעיון מודרני שרק לקראת סוף המאה ה-19 תפס והתחיל להתפתח יחד עם העבודה המתועשת והופעת ארגוני העובדים. גם בחקיקה הישראלית ניתן לראות אבולוציה. ככלל, בישראל דיני העבודה התפתחו דרך יצירה של 'חוקי מגן'. כאשר המגמה היא לרוב להגן על העובד. כך בשנת 1951 נחקק חוק שעות עבודה ומנוחה; בשנת 1958 נחקק חוק הגנת השכר; ב-1963 נחקק חוק פיצויי פיטורין; וב-1969 הוקמה מערכת בתי הדין לעבודה. במקביל נחקקו חוקים המונעים אפליה על רקע מגדרי, דתי ולאומי ובראשם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ב-1988; בשנת 1998 נחקק חוק שוויון לאנשים עם מוגבלויות (שגם התייחס למקומות עבודה, כמו גם החוק למניעת הטרדות מיניות.

מגמה של הליכה לקראת העובדים

כשמדברים על האבולוציה של יחסי העבודה בישראל, לא מדובר רק בחקיקה. בעשורים האחרונים ניתן לזהות מגמה כללית של הליכה לקראת העובדים גם בפסיקות. בתפיסה הציבורית הגישה הזו היא גישה חיובית ואנחנו לא כופרים בגישה הזו. מנגד, הרבה מאוד מעסיקים מרגישים שהמחוקק לא תמיד הוגן ולא לוקח בחשבון את הקשיים והאתגרים של מעסיק בישראל ולעיתים חלק מהגישה ששמה את זכויות העובד במרכז, מהווה גם פתח לסחטנות וניצול לרעה מצד עובדים. כמובן שבסופו של יום כל מקרה הוא פרטי ודיני העבודה ומהמערכת המשפטית נותנים סעד מוצדק להרבה מאוד מועסקים שזכויותיהם נפגעו. מנגד, הרבה מאוד מעסיקים מוצאים את עצמם במלכוד, עם רגולציה חזקה שמקשה עליהם להתמודד עם עובדים שסרחו. אמנם בשנים האחרונות התמונה התאזנה קצת והתקבלו מספר פסיקות עקרוניות שהסדירו עיוותים לטובת המעסיקים. אך עדיין  רוב מוחלט ויציב של למעלה מ-70% של הפסיקות של בתי הדין לעבודה מתקבלות לטובת העובדים.

ייצוג מעסיקים בדיני עבודה

הקושי של המעסיקים באקו סיסטם הקיים, לא פסח גם על תחום הייעוץ המשפטי. רוב עורכי הדין שמתמחים בדיני עבודה מתמקדים בסיוע לעובדים וזה בסדר גמור. אנחנו, במשרד עורכי הדין רוזנברג לוי בחרנו לתת מענה דווקא למעסיקים. בסופו של יום מדובר באתגר אחר ובהתמחות באוריינטציה משפטית שונה. כחלק מהפעילות שלנו עבור מעסיקים, אנחנו מייצגים אותם בכל הערכאות הרלוונטיות ונותנים להם ליווי וייעוץ שוטף על הדרך להתנהלות נכונה ושמירה על זכויות העובדים ובאותה נשימה, שמירה על האינטרסים של המעסיק.